Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis
Gloria

'Ik kom in de consultatieruimte van dokter Docx. Het was op een avond, denk ik. Dat weet ik niet meer zeker. Wie me naar de Moeder & Baby-Eenheid bracht, weet ik evenmin. ‘Dag dokter’, zei ik, ‘ik ga hier niets vertellen, ik kom hier alleen om te tekenen.’ ‘Dat is goed‘, antwoordde dokter Docx, ‘teken jij hier dan maar wat.’ Vanaf toen heb ik niet meer gezwegen op de Moeder & Baby-Eenheid.
 
Wat ik nu schrijf, is twaalf jaar geleden. Ik was pas mama geworden.
 
Sinds mijn zeventiende kreeg ik de diagnose bipolaire stoornis. Mijn lief Harry en ik wilden heel graag een kind. Ongeveer 30 waren we toen. We wisten dat het moeilijk kon worden omdat ik mijn ondersteunende medicatie tegen manische depressie zou moeten stoppen voor de gezondheid van ons groeiende kind. Met mijn psychiater bespraken we het worstcasescenario. Als het slecht zou gaan met mij en ik opnieuw bipolair zou worden, zouden we kiezen voor een opname op Moeder & Baby-Eenheid. Harry en ik dachten niet dat ons dat zou overkomen. Samen hadden we al veel waters doorzwommen. Dit zou lukken.
 
Op een woensdag werd onze zoon geboren. Een heerlijke, mooie baby. Stig. Het voelde goed met ons drie. Volledig. Ik kan niet meer zeggen waar en wanneer het thuis fout begon te gaan met mij. Ik vertel hoe het met me ging op Moeder & Baby-Eenheid.
 
De eerste dagen kreeg ik eten op de kamer. Ik belde een vriendin op om te vertellen dat ik in een luxehotel was beland en dat ze zeker ook moest komen. De realiteit was echter dat ik veel te druk was voor de andere moeders. Ik ging in op alle prikkels en praatte over alles vrolijk mee. Voor mijn omgeving was ik heel vermoeiend. Dag en nacht bleef ik doorgaan. Ook de nachtverpleging had een vette kluif aan mij. Van de woonkamer maakte ik een schilderatelier en schilderde op hele grote papieren. Zonder stoppen. Toen het team besliste dat ik in een lokaal wat verderop kon schilderen zodat ik niet elke keer de zetels vuilmaakte, stopte ik mijn schilderactiviteiten. Ik at ‘s nachts de koelkast van de zorgeenheid leeg. Er stond pudding in voor een andere mama die ze moest eten om aan te sterken. Mijn gewicht moest niet meer omhoog, maar ik at het allemaal gretig op. Stig kwam om de twee dagen naar de zorgeenheid. Zijn meter werkte ook in Zoersel en bracht hem elke keer mee, als een cadeau uit een verre wereld. Elke avond sliep Stig thuis bij Harry. 
 
Als Stig bij me was, zorgde ik goed voor hem. Ik gaf hem liefdevol een bad en eten, onder begeleiding van het team. Ik maakte zelf flessen klaar. De verpleging stuurde bij. Ik was te verward om dat helemaal zelf te doen. Ik wandelde graag met Stig op het domein. Hij lag in een lelijke, maar vrolijk gekleurde buggy van Moeder & Baby-Eenheid. Fier en waarschijnlijk af en toe luid zingend, reed ik met hem rond.
  
Als Stig er niet was, had ik veel tijd zonder therapie terwijl andere mama’s voor hun baby’s zorgden. Dan stapte ik druk rond op het domein, ondertussen veel te veel sigaretten rokend. Ik had altijd wel iets nieuws te ontdekken of ik kwam iemand tegen om een vluchtig gesprek mee te doen. Om 5.30 uur groette ik de poetsploeg die met een machine door de gang reed. Ik mocht eens een doos met knuffels lenen van een andere mama. ‘s Nachts maakte ik een hele opstelling in circusthema. Ik hing de geleende knuffels overal op in mijn kamer, zette de muziekjes aan. Dat was zo plezierig. Ik viel bovenop al die knuffels in slaap in de vroege ochtend. De andere mama vond er niets plezierig aan. Ze werd kwaad. Razend. Na een tijd mocht ik overdag in een andere zorgeenheid keramiek gaan volgen omdat het tussen mij en de andere moeders niet meer boterde.

Mijn hoogte of psychose werd aangepakt door medicatie en in de verschillende therapieën, maar zonder mijn moedergevoel te ontnemen. Dat is zo belangrijk geweest voor mij. Stoppen met medicatie, bevallen en de hormonendans brachten me meer weg van mezelf dan ik ooit was geweest. Moeder & Baby-Eenheid was er voor mij, voor ons, in die volle crisis.
 
Ik ken mijn kwetsbaarheden en leef er elke dag mee. Nu, 12 jaar later, zijn Harry en ik nog altijd en graag samen. Fiere en blije ouders van Stig, een twaalfjarige, fijngevoelige jongen die onderzoekend en stevig in het leven staat.'
 
Gloria 


2
4
6
1
3
5


Over Moeder & Baby

Een baby krijgen, is een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt als jonge moeder in korte tijd veel veranderingen door: lichamelijk, hormonaal, emotioneel en relationeel. Hierdoor ben je kwetsbaar. Moeder & Baby is een plaats waar moeders met psychische problemen in de periode rond de bevalling samen met hun baby terechtkunnen. De behandeling richt zich zowel op het verminderen van jouw psychische klachten als op de ondersteuning van de relatie met je baby. 

We streven naar een kortdurende behandeling in nauwe samenwerking met betrokkenen, zoals je partner, familie of andere hulpverleners.

Het team van Moeder & Baby bestaat uit verschillende disciplines en werkt samen om jou, je baby en je gezin zo goed mogelijk te ondersteunen. Afhankelijk van je specifieke noden en verwachtingen wordt samen met jou een behandelprogramma opgesteld.

Over Moeder & Baby

Hulp nodig?

Vermoed je dat je aan een postpartum depressie lijdt, in de volksmond beter bekend als een postnatale depressie? Misschien kan Moeder & Baby jou helpen.


Nieuws

30/05/2018

Pilootproject perinataal zorgpad

Pilootproject perinataal zorgpad geestelijke gezondheidszorg provincie...

23/05/2018

2 mei 2018
World Maternal Mental Health Day

Wereldwijd wordt er gewerkt door verschillende disciplines omtrent de...

14/12/2017

Filmvertoning 'Das Fremde in mir'
22 maart 2018 - 18.30u

Dit met veel juistheid en empathie vertelde drama tackelt een onderwerp...Nog vragen?

Heb je nog vragen over de behandeling of ondersteuning van Moeder & Baby of wens je bijkomende informatie?
Je kan steeds contact opnemen met ons via het contactformulier.Moeder & Baby maakt deel uit van

Emmaus
PC Bethanië


Moeder & Baby is een samenwerkingsverband tussen

Riziv, comité voor geneeskundige verzorging, Vlaamse Overheid, Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis en psychotherapeuten op zelfstandige basis.Deze website werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera’

Cera