Onzekerheid

Onzekerheid

Omdat ik vroeger veel gepest en uitgesloten werd, was ik een heel onzeker meisje…

Bij elke stap dat ik zette, bij elke beslissing dat ik nam, hoe klein ook, elke keer was ik bang…

Bang voor reacties van vrienden en familie, wat zouden ze zeggen achter mijn rug, wat zouden ze denken…

Ik had geen eigen mening, wat mijn vrienden zeiden of wat ze van kledij droegen dat probeerde ik te kopiëren zodat ik er zeker bij zou horen.

Dit heeft heel lang aangesleept, ook naar later toe werd dit een probleem.

 

Ik leerde mijn huidige man kennen in de jeugdbeweging, bij hem kon ik mezelf zijn, ik voelde me op mijn gemak bij hem, hij begreep mij…

We waren heel gelukkig met ons tweetjes en besloten na enkele jaren het ouderlijk huis te verlaten en te gaan samenwonen. Niet veel later zijn we getrouwd. We hadden allebei een leuke job, een leuk appartementje, er ontbrak nog één heel belangrijk iets… Een kindje van ons samen…

 

Vrij snel waren we in blijde verwachting, we konden ons geluk niet op…

Maar rond de 4de maand van mijn zwangerschap ging het mentaal niet zo goed. Ik kreeg verlatingsangst naar mijn man toe, was bang dat hij me niet meer aantrekkelijk of leuk vond. Toen ik dan ook nog platte rust moest nemen en hele dagen alleen thuis was werd dit gevoel alleen maar erger. Op de duur werd dit zo erg dat ik in een zware depressie terecht kwam. Ik at niet meer, sliep niet meer en kon letterlijk niets meer doen. Ons huis was één ontplofte boel. De ijskast bleef onaangeroerd.

Toen we gingen slapen wachtte ik tot mijn man sliep en dan kwam ik uit bed om op zoek te gaan naar ‘bewijzen’ dat hij me zou bedriegen, omdat ik toch niet goed genoeg was, heel de nacht zocht ik en doolde ik rond tot de wekker van mijn man bijna afging, dan kroop ik vlug terug in bed zodat hij niets zou merken. Uiteraard vond ik nooit bewijzen, want alles zat tussen mijn twee oren…  Toen ik op een dag de mentale pijn niet meer kon verdragen wou ik dit oplossen door aan automutilatie te doen, want fysieke pijn zou de mentale pijn wegnemen. Toen ik dat had gedaan, was ik zo geschrokken van mezelf dat ik meer dan eens besefte dat dit niet meer verder kon en ik snel hulp nodig had. Ik wou in geen geval dat mijn kind iets zou overkomen omdat ik mezelf niet meer in de hand had.

Mijn moeder had vroeger nog gewerkt op de moeder-baby-eenheid van Zoersel  en wist met wie we contact moesten opnemen. Zo ben ik in contact gekomen met Ria Docx. Ik voelde me van seconde 1 op mijn gemak bij Ria.

Een opname zelf zag ik eerst niet zitten, want ik dacht bij mezelf,  nee ik ben niet gek, ik wil niet naar de psychiatrie. Maar uiteindelijk enkele dagen later heb ik toch de stap gezet en me laten opnemen. Dat was de beste beslissing die ik ooit had kunnen nemen.

De eerste weken voelde ik mij daar absoluut niet thuis, want alle mama’s die daar opgenomen waren hadden een baby in hun armen en ik niet. Mijn baby zat nog in mijn buik. Naarmate ik meer en meer gesprekken had,therapie volgde en de medicatie aansloeg, voelde ik me geleidelijk aan beter en beter. Het werd voor mij een tweede thuis waar ik me veilig en geborgen voelde. Het contact met de andere mama’s, die al dan niet met dezelfde angsten kampten, zorgden er ook voor dat ik me minder eenzaam voelde. Maar wat me vooral geholpen heeft zijn de gesprekken met de fantastische begeleiding van de moeder-baby-eenheid.

 

Nog een heel belangrijke tip: Medicatie, therapie en gesprekken helpen en ondersteunen je enorm in zo’n zwarte periode, maar je moet er ZELF ook aan werken en BLIJVEN werken, anders lukt het niet.

 


2
4
6
1
3
5


Over Moeder & Baby

Een baby krijgen, is een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt als jonge moeder in korte tijd veel veranderingen door: lichamelijk, hormonaal, emotioneel en relationeel. Hierdoor ben je kwetsbaar. Moeder & Baby is een plaats waar moeders met psychische problemen in de periode rond de bevalling samen met hun baby terechtkunnen. De behandeling richt zich zowel op het verminderen van jouw psychische klachten als op de ondersteuning van de relatie met je baby. 

We streven naar een kortdurende behandeling in nauwe samenwerking met betrokkenen, zoals je partner, familie of andere hulpverleners.

Het team van Moeder & Baby bestaat uit verschillende disciplines en werkt samen om jou, je baby en je gezin zo goed mogelijk te ondersteunen. Afhankelijk van je specifieke noden en verwachtingen wordt samen met jou een behandelprogramma opgesteld.

Over Moeder & Baby

Hulp nodig?

Vermoed je dat je aan een postpartum depressie lijdt, in de volksmond beter bekend als een postnatale depressie? Misschien kan Moeder & Baby jou helpen.


Nieuws

30/05/2018

Pilootproject perinataal zorgpad

Pilootproject perinataal zorgpad geestelijke gezondheidszorg provincie...

23/05/2018

2 mei 2018
World Maternal Mental Health Day

Wereldwijd wordt er gewerkt door verschillende disciplines omtrent de...

14/12/2017

Filmvertoning 'Das Fremde in mir'
22 maart 2018 - 18.30u

Dit met veel juistheid en empathie vertelde drama tackelt een onderwerp...Nog vragen?

Heb je nog vragen over de behandeling of ondersteuning van Moeder & Baby of wens je bijkomende informatie?
Je kan steeds contact opnemen met ons via het contactformulier.Moeder & Baby maakt deel uit van

Emmaus
PC Bethanië


Moeder & Baby is een samenwerkingsverband tussen

Riziv, comité voor geneeskundige verzorging, Vlaamse Overheid, Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis en psychotherapeuten op zelfstandige basis.Deze website werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera’

Cera