Therapeutisch aanbod

Jou de tijd en de ruimte geven om te moederen en je hier goed bij voelen: dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de behandeling. We vinden het in eerste instantie belangrijk dat we luisteren naar je verwarde emoties en dat we jou ondersteunen in het zoeken naar meer rust en minder stress. We proberen samen met jou een manier te vinden om de relatie met je baby en het hechtingsproces te ondersteunen. Dit gebeurt in de dagelijkse omgang met het team van Moeder & Baby. Ook al ben je ziek, je blijft – naast je partner – de belangrijkste persoon voor je baby. 

Samen met jou bekijken we welke therapieën voor jou en de relatie met je baby zinvol zijn. Zo stellen we een aangepast therapieprogramma samen. Er zijn verschillende therapeuten en therapieën om dit proces mee te ondersteunen en vorm te geven, zoals gesprekstherapie, beeldende therapie, psychomotorische therapie. Er zijn zowel groepstherapieën voor jezelf als voor moeder en baby samen. Groepstherapie wordt aangevuld door individuele psychotherapeutische sessies bij de psycholoog en de psychiater. Indien nodig krijg je ook individuele administratieve ondersteuning van de maatschappelijk werkster.

Therapeutisch programma geldig vanaf 1 juni 2016

We weten uit ervaring dat het lotgenotencontact een enorme meerwaarde heeft om je niet alleen te voelen met je donkere gedachten. We werken daarom ook samen met ervaringsdeskundigen. Dit zijn mama’s die gelijkaardige ervaringen hebben beleefd.

Wil je meer informatie over het verblijf op de zorgeenheid?

Therapeutisch aanbod


2
6
4
1
3
5


Over Moeder & Baby

Een baby krijgen, is een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt als jonge moeder in korte tijd veel veranderingen door: lichamelijk, hormonaal, emotioneel en relationeel. Hierdoor ben je kwetsbaar. Moeder & Baby is een plaats waar moeders met psychische problemen in de periode rond de bevalling samen met hun baby terechtkunnen. De behandeling richt zich zowel op het verminderen van jouw psychische klachten als op de ondersteuning van de relatie met je baby. 

We streven naar een kortdurende behandeling in nauwe samenwerking met betrokkenen, zoals je partner, familie of andere hulpverleners.

Het team van Moeder & Baby bestaat uit verschillende disciplines en werkt samen om jou, je baby en je gezin zo goed mogelijk te ondersteunen. Afhankelijk van je specifieke noden en verwachtingen wordt samen met jou een behandelprogramma opgesteld.

Over Moeder & Baby

 • Huilbaby

  Ik was zo moe en had zoveel van mezelf gegeven. Maar dat leek me nog niet voldoende. Ik dacht dat mijn prille gezin beter af was zonder mij.

  Huilbaby
  Kim
 • Babyblues

  Ik kon niet meer inslapen, was heel angstig en wist niet meer wat te doen. Ik dacht dat ik het niet kon, mama zijn.

  Babyblues
  Anouk
 • Postnatale depressie

  Ik herinner me het moment dat Anouk samen met Lia naar Moeder & Baby vertrok nog goed. Het gevoel was dubbel: verdriet en tegelijkertijd opluchting en hoop. Wat me hard raakte, was het lege wiegje thuis.

  Postnatale depressie
  Gerald

Hulp nodig?

Vermoed je dat je aan een postpartum depressie lijdt, in de volksmond beter bekend als een postnatale depressie? Misschien kan Moeder & Baby jou helpen.


Nieuws

14/12/2017

Filmvertoning 'Das Fremde in mir'
22 maart 2018 - 18.30u

Dit met veel juistheid en empathie vertelde drama tackelt een onderwerp...

6/12/2017

Postpartum psychose

Dokter Kristiaan Plasmans spreekt over postpartum psychose

13/06/2017

Zorgneticuro op bezoek

Zorgnet Icuro bezocht MoederBaby en maakte het volgend filmpje, zeker...Nog vragen?

Heb je nog vragen over de behandeling of ondersteuning van Moeder & Baby of wens je bijkomende informatie?
Je kan steeds contact opnemen met ons via het contactformulier.Moeder & Baby maakt deel uit van

Emmaus
PC Bethanië


Deze website werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera’

Cera


Moeder & Baby is een samenwerkingsverband tussen

Riziv, comité voor geneeskundige verzorging, Vlaamse Overheid, Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis en psychotherapeuten op zelfstandige basis.