Overslaan en naar de inhoud gaan

Compleet uitgeput en in de war kwam ik samen met mijn baby aan op Moeder & Baby. Ik had geen weet van wat me te wachten stond en twijfelde heel hard of een opname wel een goed idee was. Met de ondersteuning van de mensen van Moeder & Baby ervaarde ik langzaam aan hoe het voelde om echt contact te maken met mijn baby.

Wanneer is opname aangewezen?

Een opname is enkel aangewezen wanneer minder intensieve vormen van hulp onvoldoende zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn om voor opname te kiezen, zoals:

  • Extreme vermoeidheid en uitputting
  • Moeilijkheden met je baby: overmatig huilen, slaapmoeilijkheden, eetmoeilijkheden
  • De ernst van een postpartumdepressie (ook gekend als een postnatale depressie)
  • Angstaanvallen
  • Gedachten om jezelf of je baby iets aan te doen
  • Een postpartumpsychose of een postnatale psychose
  • Andere.

Wat houdt een opname precies in?

Jij en je baby verblijven dag en nacht samen met acht andere moeders en hun baby op een kleinschalige afdeling. In eerste instantie ligt de focus op het hervinden van rust en het ondersteunen van de zorg voor je baby. De behandeling richt zich op het verminderen van je klachten, het ondersteunen van de band met je baby en het ondersteunen van het evenwicht in het gezin.
Er wordt zowel een groepsaanbod als een individueel aanbod voorzien. Je wordt begeleid door een multidisciplinair teamPartners en belangrijke naasten worden actief betrokken in de behandeling.

Naast een leefruimte, een tuin en een keuken, heeft elke moeder een individuele kamer. De baby slaapt niet bij jou, maar vlakbij in de babyslaapkamer samen met één of twee andere baby’s. De zorg wordt 's nachts overgenomen door de kinderverzorgster zodat we maximaal kunnen inzetten op de rust van de mama. Overdag neem je zelf de zorg voor je baby op. Je wordt hierbij ondersteund door verpleegkundigen en kinderverzorgsters. Partners kunnen dagelijks aanwezig zijn en zo de zorg voor de baby mee opnemen.
De afdeling beschikt ook over één studio. Dit geeft de mogelijkheid dat er iemand bij jou overnacht. Dit is enkel mogelijk in uitzonderlijke situaties en na overleg met het team.  Jij en je baby gaan ook op weekend om de link met thuis te behouden.

De behandeling op de afdeling is intensief en in principe kortdurend. We streven naar een behandelingsduur van maximum drie maanden. Wanneer een langere opname nodig is, kan deze in samenspraak verlengd worden. We zoeken samen met jou naar verdere ondersteuning wanneer de opname eindigt.  We werken hiervoor nauw samen met andere zorgpartners.

Bezoekregeling

Partners zijn altijd welkom op Moeder & Baby en kunnen mee de zorg voor de baby opnemen. Aan andere bezoekers vragen we om buiten de therapiemomenten te komen en af te spreken met de begeleiding.