Overslaan en naar de inhoud gaan
Moeder & Baby

Moeder worden is een spannende en turbulente periode in je leven. Sommige vrouwen vinden met steun van hun omgeving een weg in het moederschap. Wanneer deze periode je draagkracht overschrijdt, kan je sombere of angstige gevoelens ervaren. Sommige moeders raken in de war of zijn uitgeput door hun huilende baby. De roze wolk is dan ver te zoeken.  Het is belangrijk om over deze gevoelens te praten en hulp te zoeken. Zo krijgen jij en je gezin alle kansen bij deze nieuwe start.

Behandelcentrum Moeder & Baby

Moeder & Baby is een behandelcentrum voor moeders met psychische problemen vanaf de zwangerschap tot één jaar na de bevalling. Omdat jouw psychisch welzijn sterk samenhangt met het welzijn van je baby, is het belangrijk dat de behandeling zich richt op zowel jou als je baby. In eerste instantie is het belangrijk dat we luisteren naar je verwarde gevoelens en dat we je ondersteunen in het zoeken naar meer rust en minder stress. We proberen samen met jou een manier te vinden om de afstemming en relatie met je baby te ondersteunen. Daarnaast zoeken we met jou en je partner naar evenwicht in het gezin. We betrekken belangrijke anderen in het proces zoals familie, vrienden en andere hulpverleners. We streven naar een kortdurende behandeling.

Er zijn verschillende zorgvormen van een verschillende intensiteit mogelijk bij Moeder & Baby: 

Expertisecentrum Moeder & Baby

Moeder & Baby is ook een expertisecentrum dat ondersteuning biedt aan professionals met betrekking tot 'Perinatale Mentale Gezondheidszorg' en 'Parent Infant Mental Health'. 

Geschiedenis

Moeder & Baby werd opgericht in 1985. Sinds 1 april 2011 is Moeder & Baby erkend als psychosociaal revalidatiecentrum onder de Vlaamse overheid.