Overslaan en naar de inhoud gaan

De zwangerschapsperiode beschermt je niet tegen psychische klachten. Het is een periode waar je psychisch kwetsbaarder bent, wat zich kan uiten in angstige en depressieve gevoelens. Wanneer je je gedurende de zwangerschap minder goed in je vel voelt, is dat vaak een voorteken van een moeilijker verloop van je psychisch welbevinden na de bevalling. 

Inzetten op een goede geestelijke gezondheid in de zwangerschapsperiode vraagt vaak voldoende organisatie en voorbereiding van deze levensfase.

Wanneer je te maken hebt met een psychische kwetsbaarheid, begint dit al bij de zwangerschapsplanning en het bespreekbaar maken van medicatiegebruik in de perinatale periode. Dit is nog meer van belang in situaties van een ernstige psychiatrische aandoening zoals een bipolaire stoornis of een psychotische kwetsbaarheid, aangezien deze situatie het risico op herval vrij groot maakt in de zwangerschapsperiode en het medicatiegebruik vaak complexer is.

Binnen de polikliniek van Moeder & Baby gaan we in de vorm van een reeks van ambulante gesprekken met een psycholoog of psychiater aan de slag met jou zorgvragen. Onze polikliniek richt zich specifiek op de zwangerschapsperiode

Met welke zorgvragen kan je terecht in onze polikliniek?

We helpen je wanneer je een psychische kwetsbaarheid vertoont en proberen samen met jou je zwangerschap of je bevalling voor te bereiden. Wanneer we een goed zwangerschapsplan kunnen opmaken samen met je zorgpartners, ben je vaak veel beter gewapend tegen eventuele tegenslagen.

We helpen je wanneer je je tijdens je zwangerschap minder goed begint te voelen en/of een angstige of depressieve stemming ontwikkelt. Door een aantal gesprekken met je te voeren, krijg je meer voeling met je klachten. We denken samen met jou na over hoe je meer zorg in je thuissituatie kan installeren.

Je partner is vaak een belangrijke steunfiguur. Onze behandeling legt de focus op het ganse gezin. Het is een meerwaarde wanneer de partner met momenten kan aansluiten bij de gesprekstherapie.

Wie is wie?

In de polikliniek werken:

 • Onze psychiaters
  • Dr. Kristiaan Plasmans
  • Dr. Ruth Reyntjens
  • Psychiater in opleiding
 • Onze psychologen
  • Inge Van der Elst
  • Lauranne Segers
  • Sofia Vanneste

Tarieven en Aanmelden

Een gesprek bij een psycholoog in de polikliniek kost 59 euro. Sommige mutualiteiten betalen een deel van deze kost terug.

Psychiaters werken met vaste tarieven waarbij je een deel van het bedrag terugbetaald krijgt door de mutualiteit. Je betaald dan enkel het rem geld. Dit is een bedrag meestal lager dan 10 euro. Voor meer informatie en specifieke prijzen kan je steeds terecht bij de zorgadministratie van Bethanië. Je bereikt deze dienst via +32(0)3 380 25 17. 

Indien je je wil aanmelden voor een behandeling in de polikliniek, neem je contact op met Moeder & Baby. Een medewerker zal samen met jou een kennismakingsgesprek inplannen. Via onderstaande link vind je alle informatie over dit aanmeldingsproces.