Overslaan en naar de inhoud gaan
voetjes

Het voelde eerst  onwennig wanneer Céline van Moeder & Baby me hier thuis hielp om mijn zoontje te slapen te leggen. Een beetje later voelde ik opluchting wanneer de bel ging die de komst van Céline aankondigde. Bij haar mocht mijn kwetsbaarheid er zijn en ontdekte ik wat het is om geen perfecte, maar toch een goede moeder voor Cas te zijn. 

Wanneer is thuisbehandeling aangewezen?

Thuisbehandeling is aangewezen wanneer je samen met je baby en partner op een laagdrempelige manier behandeling bij jou thuis wenst. Op die manier proberen we een opname of een intensievere behandeling te voorkomen.

Wat houdt thuisbehandeling precies in?

Tijdens gesprekken op je eigen zetel of samen spelend met je baby, zoek je met een vroedvrouw of psycholoog hoe je vertrouwen in het prille ouderschap kan opbouwen en hoe je een nieuwe balans kan vinden in jullie gezin. Het is samen zoeken naar een ritme dat werkt voor jou en je baby, rekening houdend met zijn of haar gevoeligheden. Samen proberen we een zorgnetwerk rondom je gezin op te bouwen zodat jullie zich gesteund voelen.

Praktisch

Een vroedvrouw en psycholoog komen de eerste keer samen bij jullie aan huis. Zorgen, informatie en observaties worden samengelegd en samen beslissen jullie wat de focus van de behandeling zal zijn: regulatieproblemen baby, psychische problemen bij jou of je partner, de band met de baby die onder druk staat, impact op jullie partnerrelatie, opbouwen van vertrouwen in jullie prille ouderschap, integratie van de baby in jullie leven en/of een zorgnetwerk rond het gezin opbouwen.

Na het eerste huisbezoek wordt de begeleiding opgestart en door de vroedvrouw of  de psycholoog opgenomen. De behandeling zal zo kort of  zo lang duren als nodig. We streven naar een startfrequentie van wekelijkse huisbezoeken van twee uur. Bij de start van de behandeling wordt een consultatie bij de psychiater ingepland. Deze zal je tijdens het verdere traject mee opvolgen. Op geregelde tijdstippen vindt er een multidisciplinair overleg plaats om de zorg af te stemmen op jullie noden zodat het behandelingsproces optimaal kan verlopen.