Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb je een vriendin of familielid die mentale moeilijkheden ervaart rond de periode van de bevalling? Dit laat je ongetwijfeld niet koud.
 

Belangrijk voor jou om te weten is ...

 • ... dat één op de vijf mama's mentale problemen ervaart gedurende het eerste levensjaar van hun baby. Het is dus normaal dat je vriendin, zus of familielid worstelt in deze periode.
 • ... dat de mama in kwestie hier niets aan kan doen, het overkomt haar. Minimaliseer wat ze zegt niet en zeg haar dat het niet haar schuld is dat ze zich zo voelt.
 • ... dat het erg belangrijk is om te spreken over deze moeilijkheden. Probeer dus goed te luisteren naar wat je vriendin/familielid vertelt.
 • ... dat deze periode voorbij gaat.
 • ... dat dit een zware periode is waarin je vriendin, zus of familielid hulp kan zoeken. 
   

Bied praktische ondersteuning aan

 • Kook een maaltijd, maak verse soep of ga winkelen voor dit gezin. Doe de was. 
 • Wanneer er oudere kindjes zijn waarmee je een band hebt: vraag aan de ouders of je een dagje voor hen kan zorgen of een uitstapje met hen mag maken.
 • Wanneer de ouders kampen met slaaptekort, zoek dan creatieve oplossingen die enerzijds zorgen voor extra uurtjes slaap, maar anderzijds ook rekening houden met de nood van jonge ouders om dicht bij hun kinderen te zijn. 
  • Wanneer je komt op een moment dat de baby net een dutje doet, bied dan aan dat jij in de buurt van de  baby blijft zodat zij ook even kunnen rusten. Bied hen aan dat je hen wakker maakt wanneer de baby wakker wordt of dat je één voeding geeft, zodat ze wat langer kunnen slapen. 
  • Indien je dicht bij het jonge gezin woont, kan je hen aanbieden om een nachtje van huis te wisselen. Zo hoeft de baby niet te wennen aan een nieuwe omgeving en hoeven de ouders geen halve volksverhuis te doen om alle logeerspullen tot bij jou te krijgen. Ook kunnen ouders hun baby dan nog zelf in bed steken, op de manier waarop zij dat graag doen. 
  • Misschien kan je een nacht logeren bij het jonge gezin en de nachtvoedingen overnemen. Oordopjes voor de kersverse ouders zijn dan een handige manier om eens een nachtje echt door te slapen.
 • ...

Wanneer je deze praktische steun aanbiedt, probeer dan rekening te houden met de gevoeligheden die in dit specifieke gezin leven. Weet ook dat er in deze periode tal van tegenstrijdige gevoelens in een persoon omgaan. Enerzijds willen ze er zelf voor hun baby en andere kindjes zijn, anderzijds voelen ze dat ze dit niet alleen kunnen.

Formuleer je ideeën als een aanbod waar het jonge gezin al dan niet kan op ingaan. Het kan bijvoorbeeld helpen om je aanbod in een berichtje te sturen. Dan kan het jonge gezin hier rustig over nadenken en een eerlijk en genuanceerd antwoord geven. Wanneer je je hulp face to face aanbiedt, zijn veel mensen geneigd te antwoorden met 'dat hoeft niet hoor'. Begin je berichtje met: 'Ik had een idee waarmee ik jullie misschien kan helpen. Voel jullie vrij om hier al dan niet op in te gaan. Zou het helpend zijn dat ...'