Overslaan en naar de inhoud gaan
Baby op verzorgingskussen

Moeder worden is een spannende en turbulente periode in je leven. Sommige vrouwen vinden met steun van hun omgeving een weg in het moederschap. Wanneer deze periode je draagkracht overschrijdt, kan je sombere of angstige gevoelens ervaren. Sommige moeders raken in de war of zijn uitgeput door hun huilende baby. De roze wolk is dan ver te zoeken.  Het is belangrijk om over deze gevoelens te praten en hulp te zoeken. Zo krijgen jij en je gezin alle kansen bij deze nieuwe start.

Je bent niet alleen

20 % van de vrouwen die bevallen, ervaren psychische moeilijkheden tijdens de zwangerschap of in de periode na de bevalling. Bekijk hier enkele verhalen van lotgenoten.

Hulpaanbod Moeder & Baby

Als moeder kan je samen met je baby'tje gespecialiseerde hulp krijgen binnen de verschillende behandelmodules van Moeder & Baby:

Advies vanuit Moeder & Baby

Naast een gespecialiseerd behandelcentrum, wil Moeder & Baby ook op een laagdrempelige manier advies geven aan elke zwangere vrouw, jonge moeder en betrokkene die deze periode niet als vanzelfsprekend ervaart. Op basis van de jarenlange ervaring met het behandelen van mentale problemen rond de bevalling, probeert Moeder & Baby te informeren over wat van belang is in deze periode.
 

Is de roze wolk voor jou soms ver te zoeken? 

Je bent niet alleen. Daarom vinden we het belangrijk je te informeren zodat je weet dat negatieve gevoelens in het jonge ouderschap vaak voorkomen en welke vormen ze allemaal kunnen aannemen. We verzamelen ook laagdrempelige tips die kunnen helpen om je goed voor te bereiden of reeds een eerste buffer kunnen zijn wanneer het wat anders loopt dan je had verwacht.

Bovenstaande info en tips richten zich o.a. op zwangere vrouwen. Ook aan vaders en mede-ouders worden specifieke tips gegeven. Mentale moeilijkheden in de periode rond de bevalling treffen immers het hele gezin.

Binnen de provincie Antwerpen zijn er verschillende zorgpartners die inzetten op de mentale gezondheidszorg rond de bevalling. Hieronder vind je een overzicht.

Advies voor de brede samenleving 

Moeder & Baby richt zich ook tot de brede samenleving. Het is belangrijk dat onze samenleving op een zorgzame en genuanceerde manier kijkt naar de periode rond de bevalling. Dit is een periode van transitie waarin het logisch is dat jonge ouders de ervaring hebben om even 'op losse schroeven te staan'. We zetten in op een cultuurverandering rondom 'de roze wolk' die ook minder mooie kleuren kan hebben, en vinden het belangrijk om te spreken over 'goed-genoeg ouderschap' en tegenstrijdige gevoelens tegenover onze kinderen. 

Twee Moeder & Baby eenheden 

In het hele Vlaamse landschap zijn er twee Moeder & Baby eenheden. Deze in Zoersel en Moeder & Baby Karus, in Sint-Denijs-Westrem (Gent). Er is een nauwe samenwerking tussen beide eenheden.