Baby op verzorgingskussen

Moeder worden is een spannende en turbulente periode in je leven. Sommige vrouwen vinden met steun van hun omgeving een weg in het moederschap. Wanneer deze periode je draagkracht overschrijdt, kan je sombere of angstige gevoelens ervaren. Sommige moeders raken in de war of zijn uitgeput door hun huilende baby. De roze wolk is dan ver te zoeken.  Het is belangrijk om over deze gevoelens te praten en hulp te zoeken. Zo krijgen jij en je gezin alle kansen bij deze nieuwe start.

Je bent niet alleen

20 % van de vrouwen die bevallen, ervaren psychische moeilijkheden tijdens de zwangerschap of in de periode na de bevalling. Bekijk hier enkele verhalen van lotgenoten.

Advies vanuit Moeder & Baby

Naast een behandelcentrum, wil Moeder & Baby ook op een laagdrempelige manier advies geven. Op basis van de jarenlange ervaring met het behandelen van mentale problemen rond de bevalling, probeert Moeder & Baby te informeren over wat van belang is in deze periode.
 

Ben je een moeder of vader die hulp zoekt?

Op onderstaande pagina's lees je wat er met jou, je partner of je baby aan de hand kan zijn en geven we laagdrempelige tips die kunnen helpen. 

schouder

Wat is er aan de hand met jou als mama of papa?
Wat is er aan de hand met mijn baby? 
Op deze pagina vind je meer informatie.

Domein7

Als je mentale moeilijkheden ervaart rond de geboorte van je baby, zijn er verschillende dingen die kunnen helpen. Op deze pagina zetten we de bestaande hulp op een rijtje.

Zwangere vrouwen kunnen voor advies eveneens terecht bij Moeder & Baby. Ook aan vaders en mede-ouders wordt er een prominente plaats gegeven. Mentale moeilijkheden in de periode rond de bevalling treffen immers het hele gezin. Ieder familielid moet daarom betrokken worden in de behandeling.

Advies voor de brede samenleving 

Moeder & Baby richt zich ook tot de brede samenleving. Het is belangrijk dat onze samenleving op een zorgzame en genuanceerde manier kijkt naar de periode rond de bevalling. Dit is een periode van transitie. We zetten in op een cultuurverandering rondom 'de roze wolk' die ook minder mooie kleuren kan hebben, en vinden het belangrijk om te spreken over 'goed-genoeg ouderschap' en tegenstrijdige gevoelens tegenover onze kinderen. 

Hulpaanbod Moeder & Baby

Als moeder kan je samen met je baby'tje  hulp krijgen binnen verschillende behandelmodules:

Indien je je wil aanmelden voor een kennismakingsgesprek bij Moeder & Baby, klik dan hier: 

Twee Moeder & Baby eenheden 

In het hele Vlaamse landschap zijn er twee Moeder & Baby eenheden. Deze in Zoersel en Moeder & Baby Karus, in Sint-Denijs-Westrem (Gent). Er is een nauwe samenwerking tussen beide eenheden.